De Sprookjeskast afl 6: De Nachtegaal


Luc is te zien vanaf 02:26

Met oa:
Peter Drost
Ottolien Boeschoten
Tasio Ferrand

NOT/Teleac 1993
Walter Goverde: scenario en regie
Tom Eijzenbach: ontwerp Sprookjeskast
Maarten van Roozendaal: muziek en zang begintune
Pim Schippers: producent

Achtergrond
Een van de doelstellingen van Schooltelevisie is het promoten van literatuur voor basisschoolleerlingen. Voor de groepen 1, 2 en 3 heette dit project begin jaren ’90 ‘Plaatjes kijken’ en voor de groepen 4 en 5 ‘Boekenbuis’. Deze twee projecten werden samengevoegd in de vorm van acht gedramatiseerde sprookjes in De Sprookjeskast (sprookjes icm televisie, de ‘kijkkast’). Behalve dat kinderen veel plezier beleven aan sprookjes zou het hen stimuleren om zelf sprookjes te gaan (voor)lezen en te vertellen. Er werden acht sprookjes gekozen die wat minder bekend zijn, vier van de gebroeders Grimm en vier van Hans Christian Andersen.

De eerste vier afleveringen waren speciaal bedoeld voor de jongste doelgroep, de overige delen voor de kinderen uit groep 4 en 5. De opbouw van iedere aflevering is telkens dezelfde: twee sprookjesfiguren, een man en een vrouw, weten dat ze ooit in een sprookje leefden maar zijn vergeten welk sprookje dat was. Ze moeten op zoek in hun fantasie om erachter te komen in welk sprookje ze thuishoren. Als ze in de eerste aflevering een gouden bal vinden herinnert de vrouw zich dat ze een prinses is en gaat het eerste sprookje ‘De Kikkerkoning’ van start. Het einde van het sprookje is tevens het begin van een nieuwe aflevering.

Bij de serie verscheen ook een sprookjesboek waarin de acht sprookjes opnieuw verteld worden door Imme Dros met illustraties van Tom Eyzenbach. Ook werd van ieder sprookje een sprookjesprent gemaakt, een poster waarop het verhaal in enkele afbeeldingen met een tekst wordt verteld. Kinderprenten waren vanaf het einde van de zeventiende eeuw tot het begin van de twintigste eeuw heel populair en verschenen in grote oplagen. De sprookjesprenten, voor ieder sprookje één, werden geïllustreerd door Annet Kossen, Harrie Geelen, Margriet Heymans, The Tjong Khing, Friso Henstra, Annemie Heymans, Jan Jutte en Wim Hofman.