Unit 13

Unit 13 was een populaire Nederlandse politieserie uit de jaren negentig van de twintigste eeuw. De door de VARA van 1996 tot 1998 uitgezonden serie trok regelmatig meer dan een miljoen kijkers. Deze serie toonde een realistische en kritische blik ten opzichte van vooral de Nederlandse politiek en is losjes gebaseerd op onder andere de IRT-affaire.

Unit 13 bestaat uit 3 reeksen van 2 keer 13 en 1 keer 11 afleveringen en werd voor een groot deel opgenomen in de gemeente Zaanstad. De reeks werd geproduceerd als opvolger van de politieserie Bureau Kruislaan, die draaide van 1992 tot en met 1995, waar ook een deel van de acteurs in meespeelde, zij het als andere personages.

In 1998 werd de serie door de VARA gestopt, ondanks zijn grote aantal vaste kijkers. De series die hierna werden gemaakt, zoals De geheime dienst, Ernstige delicten en Vuurzee behaalden veel minder vaste kijkers.

De kracht van Unit 13 zat in de sterke en ervaren spelers – onder wie Peter Tuinman, Frederik de Groot, Bram van der Vlugt, Linda van Dyck en Yvonne van den Hurk, die allen al hun sporen verdiend hadden in het theater en series als Pleidooi en Medisch Centrum West – en in de sterke, doorlopende, verhalen van de serie, die indringende raakvlakken hadden met de actualiteit.

Sinds 2005 is Unit 13 op dvd uitgebracht.
Klik hier voor het volledige artikel op Wikipedia.