Oogplooi & Mondwenk (2017)

In september 2016 presenteerde Bewegingstheatergroep Buiten de Perken, onder leiding van Luc Boyer, met veel succes hun debuutvoorstelling Kopdrift & Hartscheur. Op vrijdag 8 en zaterdag 9 december 2017 was hun tweede voorstelling, Oogplooi & Mondwenk, te zien in het Huis van de Wijk in Buitenveldert in Amsterdam.

In Oogplooi & Mondwenk stelden de spelers zich op hun kwetsbaarst op: ze deelden hun gelukkigste momenten met het publiek, maar rekenden ook af met hun diepste geheimen.

Uit het persbericht:
Het is donderdagmiddag, de wekelijkse repetitiemiddag van Bewegingstheatergroep Buiten de Perken. Het is muisstil. De regie, de productiemedewerkers en de spelers zitten, op een normale stoel of in een rolstoel, aandachtig te kijken.

Het is de bedoeling dat Saïda (struis en goedlachs, nu geconcentreerd) Wandana (een klein bommetje vrolijkheid, nu stil en ernstig) ‘bestuurt’, maar het wil maar niet lukken. Steeds als Saïda Wandana’s rechterarm wil optillen is Wandana haar voor en steekt haar arm zelf de lucht in. Na een aantal pogingen begint iedereen zich ermee te bemoeien en Wandana tips te geven, maar hoe hard ze het ook probeert, het lukt niet. Wandana heeft door haar CP, cerebrale palsy, verhoogde spierspanning waardoor ontspannen een opgave is.

Dan maant regisseur Luc Boyer om stilte, en laat Wandana haar ogen sluiten en naar haar ademhaling luisteren. Alleen Wandana’s ademhaling is te horen, haar onrustige lijf verzacht. Na een tijdje wenkt Boyer Saïda, die geruisloos achter Wandana gaat staan en voorzichtig haar rechterarm pakt. Wandana’s arm blijft slap in Saïda’s hand liggen als ze deze omhoog brengt en aan het publiek laat zien. Met een grote grijns doet Wandana haar ogen open. Het is gelukt. Hier en daar wordt zacht gesnuft, of in een tas naar een tissue gerommeld. Ook Saïda veegt tersluiks haar tranen weg: wat hier gebeurde was pure magie.

Het bonte gezelschap, bestaande uit spelers met en zonder beperkingen, debuteerde vorig jaar met Kopdrift & Hartscheur. Het was een doorslaand succes. Net als bij Kopdrift & Hartscheur het geval was is Oogplooi & Mondwenk tot stand gekomen door te putten uit de verhalen en ervaringen van de spelers. Boyer reikt alleen het thema aan. Voor Oogplooi & Mondwenk heeft hij gekozen voor de trefwoorden ‘geluk, liefde en delen’. Binnen dat kader geeft hij de spelers opdrachten, die niet alleen materiaal vormen voor de uiteindelijke montage van de voorstelling maar hen ook uitdagen hun grenzen te verkennen op de gebieden beweging, spraak en kwetsbaarheid. In plaats van de spelers te confronteren met wat ze niet kunnen, stimuleert hij ze te verkennen wat ze wél kunnen.

Spel: Saïda Hilali, Wandana Jiawan, Yvonne Lengams, Jacqueline Moll, Tamara van Scheppingen, Ffrench Quinten Siem, Gerrit de Vries
Concept en regie: Luc Boyer
Productie: Marjolein Palthe en Hemmo Drexhage / Nieuw Amstelrade
Animatie: Joost Sickenga | Techniek: Peter van Assen
Publiciteit: Fayst | Beeld: Fay Boyer
Publiciteitsfoto’s: Maurice Boyer

Met dank aan het Huis van de Wijk Buitenveldert, de muzikanten van de Muziekfabriek en Nieuw Amstelrade.

Mini-documentaire over Oogplooi & Mondwenk: