Kopdrift & Hartscheur (2016)

In het voorjaar van 2016 sloegen theatermaker Luc Boyer en muziekagoog Hemmo Drexhage van de Theaterwerkplaats van Nieuw Amstelrade de handen ineen, en startten het project Kopdrift & Hartscheur. Het doel was om ervaren, en minder ervaren bewoners van Amstelring en bewoners uit de Amsterdamse wijk Buitenveldert een podium te bieden. Het resultaat was te zien in september 2016 in het Huis van de Wijk in Buitenveldert.

Boyer zette zijn kennis en ervaring in om relatief onervaren spelers kennis te laten maken met het podium. Het gelegenheidsgezelschap heeft zichzelf Bewegingstheatergroep Buiten de Perken genoemd. De groep bestaat uit ‘gezonde’ buurtbewoners en bewoners van Amstelring met NAH, oftewel Niet Aangeboren Hersenletsel, en in de naam van het gezelschap zitten verwijzingen naar beide: Buitenveldert en beperkingen – buiten de perken, ondanks beperkingen mooie dingen maken. Ook is bewust gekozen voor ‘bewegingstheatergroep’, beweging vormt voor het merendeel van de groepsleden een uitdaging. De voorstelling kwam tot stand door het samenbrengen van ieders ervaringen.

Ik denk, dus ik ben, ik voel, ik wil.

Soms nemen hart en hoofd wegen die het lichaam niet volgen kan. Toch nemen de spelers ons mee, opnieuw en opnieuw, zoekend naar dromen, herinneringen en het landschap van hun jeugd. Ze tonen hun kracht en kwetsbaarheid in het najagen en loslaten van hun verlangen. Dansend in een wals op wielen, vliegend, risico’s nemend, om zichzelf en elkaar uiteindelijk te vinden.
Alles doen ze, maar vergeten worden? Nee, dat niet.

CREDITS
Spel: Kees l’Amie, Hemmo Drexhage, Saïda Hilali, Wandana Jiawan, Yvonne Lengams, Jacqueline Moll, Ffrench Sim, Gerrit de Vries
Concept en regie: Luc Boyer
Productie: Marjolein Palthe en Hemmo Drexhage
Publiciteit: Fayst
Beeld: Maurice Boyer
Techniek: Peter van Assen
Met dank aan het Huis van de Wijk Buitenveldert en Nieuw Amstelrade

PERS
“Theatervoorstelling Kopdrift en Hartscheur van Luc Boyer in Huis vd Wijk Buitenveldert. Over en door mensen met hersenletsel. Ontroerend.”
22-09-2016/Marijn van Ballegooijen‏, DB Amsterdam Zuid op Twitter

“Spannend, om juist met deze groep vol in te zetten op bewegingstheater. Mooi ook, de vorm wordt meteen thematiek. Een veelzijdige avond: zo vertelt de moeilijk pratende Friese Gerrit de Vries over zijn geboorteprovincie, waar al het groen van vroeger nu langzaam kantoor dreigt te worden. […] Kopdrift & hartscheur is een toe te juichen wijkproject, dat uitdaagt en verbindt.”
23-09-2016/Kopdrift & hartscheur: verbindingsproject van mimelegende Luc Boyer
Theaterkrant/Sander Janssens

VIDEO’S 

FOTO’S

Foto: Marijn van Ballegooijen

In mei 2017 werd Theatergroep Buiten de Perken gevraagd de voorstelling te hernemen voor een aantal klassen van het ROCVA bij Team Peter Stigter. De fotograaf van Team Peter Stigter maakte een aantal prachtige foto’s: