Step by Step: drieluik (2014)

Een bijzondere avond

Sinds zijn beroerte in 2012 heeft theatermaker Luc Boyer een reeks van drie eenmalige voorstellingen gemaakt. Op 16 maart 2014, bijna precies twee jaar na zijn beroerte, vond in Theater Bellevue in Amsterdam een bijzondere avond plaats: het volledige drieluik werd gespeeld. Boyer werd daarbij terzijde gestaan door o.a. mime-veteranen Frits Vogels en Klaske Bruinsma en operazanger Charles Hens. De avond werd geopend met een expositie in de hal, met indringende foto’s van fotograaf Maurice Boyer. De expositie was een selectie van foto’s uit het fotoboek ‘Mijn Broer Luc‘, wat Maurice Luc tijdens de opening officieel overhandigde.

In maart 2012 kreeg theatermaker Luc Boyer een zware beroerte, met halfzijdige verlamming en hersenletsel tot gevolg. Van een leven lang bewegen naar opsluiting in een rolstoel.

Met theater als belangrijkste uitingsvorm wilde Boyer tijdens zijn revalidatie al een voorstelling maken. Dat werd Step by Step by Wheels, en in de twee jaar erna maakte hij er nog twee: Step by Step by Wings en Step by Step by Memories (die hij samen met zijn dochter maakte). De voorstellingen gaven een bijzonder en ontroerend kijkje in hoe Boyer vat probeerde te krijgen op zijn nieuwe werkelijkheid op de enige manier die hij kent: spel en beweging.

Voorafgaand aan de voorstelling was in de hal een expositie te zien van fotograaf Maurice Boyer. ‘Mijn broer Luc kreeg in 2012 een beroerte en raakte daarbij halfzijdig verlamd. Voor iedereen is een beroerte verschrikkelijk, maar voor Luc als bewegingskunstenaar is het een ramp in het kwadraat. Tijdens de maanden dat Luc aan zijn revalidatie werkte heb ik hem regelmatig gevolgd met mijn camera. Revalidatie betekent voor Luc zijn vak heroveren op een manier die schijnbaar onmogelijk lijkt. Voor Luc zijn leven en werken één en ondeelbaar.’
Maurice Boyer (1951) is al meer dan 30 jaar freelance fotograaf voor onder andere NRC Handelsblad en heeft diverse nominaties en prijzen ontvangen. Hij heeft Luc Boyer gedurende zijn hele carrière regelmatig gefotografeerd. De tentoonstelling toonde Luc in al zijn kracht, vroeger en nu.

CREDITS
Spel: Gerindo Kartadinata, Klaske Bruinsma, Sonja Bloem, Bart Kiene, Frits Vogels,
Luc Drouen, Cor Hanemaaijer, Marjan Stottelaar, Lucien Rentmeester, Susan Visser, Luc Boyer
Piano: Tijmen Hekker
Zang: Jet van Helbergen, Charles Hens, Bas Kuijlenburg, Lidia de Bruijn
Productie: Michael van Isveldt, Fay Boyer